VÉDJÜK MEG A SZABADSÁG VÁROSÁT!

Márki-Zay Péter március 15-i beszéde:


Március 15-én átadtuk a vásárhelyieknek az ország legnagyobb városház-épületének felújított tornyát és homlokzatát, díszkivilágítással és ünnepi műsorral. Mi azonban nemcsak városházát, hanem várost is építünk. Egy város pedig nemcsak kőből és habarcsból, de sokkal inkább az itt élő emberekből, közösségekből áll. Az embereket pedig az a kultúra, az a közeg határozza meg, amiben élnek, mindennapjaikat meghatározza az ország gazdasága, nemzetközi megítélése, kultúrája, egészségügye és oktatása.

Mi, vásárhelyiek is elszenvedjük hazánk 21. századi történelmének legnagyobb inflációját, a bérek és nyugdíjak elértéktelenedését, az egészségügy és az oktatás összeomlását. Csongrád megyében is sorra zártak be vasútvonalak, posták, kórházi osztályok és iskolák. A mi családjainkban is egyre többen távoztak a fejlett, boldogabb és gazdagabb Nyugat felé. Magyarországon nemcsak a jólét, de egyre inkább a szabadság is hiánycikk, a sajtóból gyűlölet és hazugság áramlik az emberekre, a hatóságok politikai alapon hoznak ítéleteket, büntetnek ártatlanokat és hagynak futni kábítószer-kereskedőket, pedofil bűnözőket, és embercsempészeket. Kormányunk sorban árulja el Nyugati szövetségeseinket és szolgál ki keleti diktatúrákat, megtagadva az általa is vallott polgári értékeket, csak saját családi vagyonukat növelik, letámadva és elnyomva mindenkit, aki szót emel a korrupció ellen.

Vannak azonban közösségek, amelyek még ellenállnak a propagandának, melyek továbbra sem támogatják a korrupciót, akik számára a kereszténység és polgári gondolkodás valódi értékrend és nem puszta politikai termék. Ilyen közösség Hódmezővásárhely is, ahol immár több alkalommal is bebizonyítottuk, hogy Hódmezővásárhely a Szabadság városa.

Vásárhelyen 1848 után 2018-ban és 2019-ben is győzött a polgári forradalom – itt a teljesítmény, és nem a párthovatartozás az előrejutás alapja, itt következményei vannak a bűnnek, itt nem a politikusok gazdagodnak, hanem a város. Az 1848-as 12 ponttal szemben én nem követeléseket, hanem 12 ígéretet fogalmaztam meg városomnak Hódmezővásárhely szabadságának és polgári értékeinek megőrzésére:

1. TELJES ÁTLÁTHATÓSÁG! Egyedül az országban, nálunk a családtagok vagyonnyilatkozata is nyilvános, magyar emberek hazafias adományaiból kampányolunk és azzal fillérre elszámolunk – amibe még a NAV, ÁSZ, NAIH és a titkosszolgálat sem talál semmi kivetnivalót, és ellenfeleinkkel szemben egy fillér közpénzt sem használunk önkormányzati kampányunkhoz.

2. FELELŐS ÍGÉRETEKET TESZÜNK, ÉS BE IS TARTJUK! Az országban egyedül az én ígéreteim elérhetőek és számonkérhetőek – nyilvános honlapomon olvasható az Ígéretfigyelő menüpontban a 2019-es kampányban tett 58 ígéretem és azok megvalósításának állása, naprakészen. Ellenfeleink ígérték már a sírhelymegváltási díj eltörlését, 1500 fős nagyvállalat Hódmezővásárhelyre költöztetését, az összes templomunk felújítását, a békéscsabai vasút villamosítását, a 47-es négysávosítását, amit soha nem tartottak be. Mi máris 90%-ban teljesítettük választási ígéreteinket, és gyakran elődeink ígéreteiért is mi állunk jót: mi fizettük meg adósságaikat a kórház felé, mi építettük meg a Rárósi utat, mi létesítettünk buszjáratot Kishomokra, újítottuk meg a játszótereket és még a belügyminisztériumi milliárdos büntetéseket és Almási István temetésének költségeit is mi fizettük ki fideszes elődeink helyett.

3. NE PÁRTKÖZPONTOK MONDJÁK MEG, MIT CSINÁLHATUNK – Vásárhelyen sem Orbán Viktor, sem Gyurcsány Ferenc nem mondhatja meg, ki lehet és ki nem lehet alpolgármester, kiket jelöl a jegyző a választási bizottságba, ki nyerhet pályázatot, költözhetnek-e cigányok a belvárosba, mit építünk a Kossuth tér zöldterületére, szennyezhet-e bennünket évtizedeken át az ATEV bűze vagy hogy jöhet-e ide akkumulátorgyár. Megvédjük és támogatjuk a helyi közösségeket, a vásárhelyi cigányságot, nyílt civil pályázaton támogatjuk a civil és sportegyesületeket, politikamentesen.

4. TOVÁBBRA IS MI LESZÜNK A LEGKEVÉSBÉ KORRUPT VÁROS. Elődeink a városi beszerzéseket előre kiosztották, a földesúr baráti cégei nyertek sokszoros túlárazással, csak a látszat kedvéért volt három pályázat, szóról szóra azonos szöveggel – nem véletlenül volt  a lázári időkben Hódmezővásárhely a legkorruptabb város. Nálunk minden verseny nyílt és mindig a legjobb ajánlat nyer, legyen az bárkinek a rokona, barátja, a szakma ismerője vagy egy új közlekedési koncepció készítője – senkit nem zárunk ki, de mindenkinek nyílt versenyben kell a legjobb árat ajánlania, ha nyerni akar. Így csökkentettük a földutak karbantartásának árát a harmincadára, a reprezentációt a hatvanadára, és így lett városunk évek óta a legkevésbé korrupt város!

5. MEGŐRIZZÜK VÁROSUNK BIZTONSÁGÁT! Hódmezővásárhely sorra nyeri el a legbiztonságosabb megyei jogú város címét, amit a rendőrség, polgárőrség, közterület-felügyelet mellett a kamerarendszerünk felújításának is köszönhetünk. A közvilágításunkat azonban javítanunk kell, ezért évekkel ezelőtt 10%-át már megújítottuk, idén pedig a legsötétebb utcákban újabb 20% fog megújulni. A közlekedés biztonsága érdekében új utakat építünk, kátyúzunk és burkolatot javítunk, okos zebrákat telepítünk, miközben a nyilvánosság erejével érjük el, hogy városunkban még a fideszes bűnözők is előbb-utóbb a bíróság elé kerülnek és felelnek a gyermekeink ellen elkövetett bűncselekményekért. Mert mi nem a pártpolitikusokat és bűntársaikat, hanem a gyermekeket és vásárhelyi családokat védjük.

6. IGAZSÁGOS KÖZTEHERVISELÉST! Vásárhelyen felszámoltuk a közpénzen dőszölést, százmilliós közpénzen folytatott vadászatokat, reprezentációt, vadhús-hűtést és pálinkafőzdét, autómosást, borosláda-farigcsálást, politikusoknak ingyen internetet, haveroknak áron alul eladott lakásokat, ellopott kastély-utakat. Helyette teljesen eltöröltük az ország legnagyobb építményadóját a lakosságnak és felére csökkentettük a vállalkozóknak, nálunk Makóval ellentétben nem kell tízezres kommunális adót fizetni.

7. LEHAJLÓ SZERETET A RÁSZORULÓK FELÉ. Fideszes elődeink az ország legnagyobb adóival terhelték a város szegényeit, mi az ország legnagyobb támogatását adjuk nekik. Ingyenes buszjáratokkal, ingyenes felzárkóztató programokkal, rendezvényekkel, szociális tűzifával, segéllyel, gyermekeknek adventkor ingyen jégpályával, szánkózó dombbal, dodzsemmel, majáliskor ugrálóvárral, vattacukorral, karácsonykor ajándékkal és vásárlási utalvánnyal segítjük a szegényeket. A kisnyugdíjasok, a rezsinövelés áldozatai, az Orbán-kormány által külföldi háborús konfliktusba küldött és ott megsérült katonák, a fiatal házasok és a hajléktalanok mind számíthatnak a támogatásunkra, ahogy a rendszeres ételosztásokkal, ruhaosztásokkal a civilek jótékonykodását is bátorítjuk.

8. MEGAKADÁLYOZZUK A VÁROSROMBOLÁST! Az életveszélyessé vált városháza felújítása, a beázások miatt leromlott könyvtárunk, Cseresnyés kollégiumi étkezőnk, sportcsarnokunk és vívócentrumunk felújítása, a Kossuth tér megvédése egy betonmonstrum tudásközpont odaépítésétől, a Szent Antal utca fásítása és színesítése, bölcsődéink és óvodáink felújítása, a Hósök tere és a Bakay-kút környének parkosítása mind a történelmi mezővárosi városkép védelmében hozott érdemi intézkedéseink voltak, és a munka folytatódik a kőfal évek óta folytatott felújításával és kiszabadításával, a Rotary-sétány folytatásával. Az elődeink által bezárt Teleki utcai bölcsődét felújítva újranyitottuk, a lerombolt kemping helyén újít építettünk (a történelmi volt étterem-öltöző felújításával), a bezárt kisposták közül a szikáncsit kinyitattuk, a zsinagógát felújítottuk, a Varga Tamás iskolaépület ablakait cseréltük, a helyi védett épületek számát megdupláztuk, QR-kódokkal ellátva történetüket közkinccsé tettük, felújításukat tízmilliókkal támogatjuk évről évre, az Andrássy 9 alatti műemlék lakóházat a sétálóutca díszévé tettük, a hiányzó utcanévtáblákat pótoltuk (közel 3000 darabot), a lyukas kukákat és leromlott padokat újakra cseréltük, a városi kutakat felújítottuk és beüzemeltük, díszkivilágítással láttuk el, ahogy a városházánkat és hamarosan a kőfalunkat is. Vásárhely mára az Alföld egyik legszebb városa lett, ne engedjük, hogy ezt megalomán, korrupt őrültek tönkretegyék, lerombolják, vagy hogy a város főterének egy darabját kisajátítsák, tőlünk vásárhelyiektől elzárják!

9. MEGVÉDJÜK A KÖRNYEZETÜNKET! Ahogy határozott fellépéssel, tüntetéssel, aláírás-gyűjtéssel, feljelentésekkel az ATEV-bűz ellen győzelmet arattunk, a bűzszűrő felszerelésével 80 év után fellélegezhettünk, ugyanúgy fogjuk megvédeni Hódmezővásárhelyt és az itt élőket a mérgező, környezetszennyező, munkások egészségét és életét veszélyeztető akkugyáraktól. Az elmúlt hat évben felszámoltuk az illegális szemétlerakókat, megnyitottunk egy ingyenes hulladékudvart, szelektív kukákkal láttuk el a lakótelepeket és társasházakat is, az országban első helyre kerültünk a közterületek tisztasága és rendezettsége terén. Új kutyafuttatót építettünk, egy másikat felújítottunk, fenntartható körforgalmakat és évelő ágyásokat létesítettünk a Green City koncepció szerint, saját kutunk tisztított vizével üzemeltetjük a strandot a korábbi pazarláshoz képest évi százmilliós megtakarítással, egyhektárnyi napelemet telepítettünk középületeinkre évi 40 milliós megtakarítással, leszigeteltük az idősek otthonát és a szociális bérlakásainkat, napelemes lámpákat szereltünk fel az újonnan épített Tóth malom utca, a kishomoki kerékpárút mellé és máshova, felújítottuk a mártélyi tanösvényt, felfuttattuk a holtág szabadstrandját és kitisztítottuk a Kása-erdőt.

10. MEGŐRIZZÜK A MAGYARSÁGUNK ÉS A VÁSÁRHELYISÉGET, ÁPOLJUK KULTÚRÁNKAT! Évente százszámra rendezünk kulturális programokat, nyaranta ingyenes KultúrTÉR előadásokat hoztunk a Kossuth térre, a korábbiaknál hosszabb és több fesztivált szervezünk, ahol rekordszámú látogató hallgatja az ingyenes koncerteket. A majálist visszahoztuk a Népkertbe, gyermekprogramok mellett városrészi napokat szervezünk még a külterületi lakosoknak is, hagyatékok felvásárlásával és kiállítások és előadások szervezésével őrizzük a vásárhelyi hagyományokat, emlékeket, kultúrát és történelmet. Az idei évben a Szabó Magda Színház megalakulásával nemcsak saját társulata lett városunknak, de a színjátszókörben országosan ismert színészek foglalkoznak a vásárhelyi tehetségekkel.

11. MEGVÉDJÜK A POLITIKAI OKBÓL ÜLDÖZÖTTEKET: városunk példátlan és tisztességes fejlődése sem tetszik azonban mindenkinek – elsősorban azoknak nem, akik immár nem tudják saját zsebüket tömni a város pénzén, akiknek lelepleztük a lopásait és hazugságait, akiknek nem tűrjük többé a zsarnokoskodásait. A helyi rádió, hírportál, szórólapok ezért rendszeresen támadnak ártatlan, tisztességes vásárhelyieket hazug rágalmakkal, pusztán vélt vagy valós politikai szerepvállalásuk, a diktátorok kívánságaival szembeni tartózkodásuk miatt. Így lett lejáratókampányok áldozata a Berényi, a Szabó, az Egyed, az Oszwald, a Fejes család mellett a Bethlen és Liszt iskolák teljes közössége, a domonkos nővérek, a Hód-Mezőgazda, a Jovány, a Kardos és a Kendi-féle vállalkozások, Mátray Attila és a teljes vásárhelyi cigányság, a néhai Erdélyi Miklós és a helyi zsidó hitközség, és még sorolhatnánk. Büszkék vagyunk arra a kiállásra, amit valamennyiük mellett megtettünk, ahogy tiltakoztunk a nemtelen támadások ellen, ami legutóbb már egy fideszes minisztert is ért a vásárhelyi közélet kútmérgezői részéről. Kérjük továbbra se higgyenek azoknak, akik mérhetetlen gazdagságukat soha nem tisztességes munkával, hanem gátlástalan lopással, rablással, zsarolással szerezték, és most attól félnek, hogy szülővárosuk nem kér többé belőlük, és nem fél többé a bosszújuktól, fenyegetéseiktől.

12. UNIÓ – Ahogy 1848-ban, úgy ma is a polgárosodás egyet jelent a nyugati kultúra, a nyugati elkötelezettség képviseletével és átvételével, ma is kijelenthetjük, hogy nyugati kultúra nélkül nincsenek nyugati bérek és nyugati életszínvonal sem. Városunk szigetként a keleti despotizmus tengerében, az orosz háborús bűnösökhöz dörgölőző, diktátorok háborúját éltető magyar közéletben, kitart a nyugati keresztény értékek mellett és a közvetlen uniós pályázatokkal igyekszik a kormány által tőlünk rendre megvont forrásokat pótolni. Az Uniótól azonban nemcsak anyagi támogatást várunk, de jogi fellépést a magyar katonák Csádba küldése, az orosz hazugságpropaganda akadálytalan terjesztése, a minden elképzelést felülmúló korrupció, infláció, elszegényedés ellen, a magyar lakosság minőségi és versenyképes áron történő ellátását biztosító multicégek kizavarása és a verseny leszűkítése ellen (a Spar megszüntetése után a Fidesz-maffia el akarja űzni a Lidl, Aldi, Tesco üzletláncokat is, hogy a dohánytermékek, energia, bankok után csak tőlük, az ő üzleteikben vásárolhassuk meg a mindennapi termékeket is, kisebb választékkal, drágábban, rosszabb minőségben. Ma már csak az unió tudja ezt a folyamatot lassítani, ezért nem mindegy, melyik párt listájára szavazunk június 9-én az uniós választáson.

Mi, a Szabadság városának büszke lakói és vendégei, örömmel ünnepeljük múltunkat és jelenünket. A város szívében, a fokozatosan megújuló, egyre szebb Kossuth téren nem csupán a felújított városházát látjuk ma magunk előtt, hanem egy történetet, amely Hódmezővásárhely fejlődését és kitartását jelképezi. Az itt álló Kossuth szobor nap mint nap emlékeztet bennünket a múlt hőseire és azokra az ideálokra, amelyekért érdemes harcolni.

De ne feledjük: a múlt nem mindig fényes. A feudalizmus árnyékában a városok és falvak lakói sok szenvedést és igazságtalanságot kellett átéljenek. Elnyomás, szegénység, kizsákmányolás, és korrupció nehezítette életüket. De a város mindig is ellenállt. Mindig is kitartott a szabadság és az igazságosság mellett.

Ma, itt Hódmezővásárhelyen, büszkén mondhatjuk, hogy a polgári értékek győztek, itt napjainkban is győzött a polgári forradalom. Mi itt, ebben a városban, képviseljük ezeket az értékeket: szabad sajtó, nyilvánosság, átláthatóság, nyílt verseny, nyílt vita, szaktudás és teljesítmény, közvagyon védelme és tisztesség.

Mikor múltunkat és jelenünket ünnepeljük, látnunk kell, hogy mi magunk formáljuk, mi alakítjuk a jövőnket. Nekünk kell tovább folytatnunk annak az örökségnek a további építését, amelyet elődeink hagytak ránk. Mi vagyunk azok, akik minden nap újabb és újabb mérföldköveket helyeznek el a város fejlődésének útján, hogy Hódmezávásárhely még szebb, gazdagabb, boldogabb város legyen. Éljen Hódmezővásárhely, a Szabadság városa!