A HARMADIK LEGTÖBB ALÁÍRÁST ADTA LE A MINISZTERELNÖK-JELÖLTEK KÖZÜL MÁRKI-ZAY PÉTER

Az előírtakhoz képest több mint másfélszer annyi támogatói aláírást gyűjtött össze Márki-Zay Péter. A miniszterelnök-jelölt személyesen adta le a több mint 33 ezer aláírást tartalmazó íveket az országos előválasztási bizottságnak hétfőn reggel Budapesten. A bizottság napközben érvényesítette az aláírásokat, így Márki-Zay Péter hivatalosan is miniszterelnök-jelöltként indul az előválasztáson. Márki-Zay Péter azt is bejelentette, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom összes 26 országgyűlési képviselőjelöltjének is sikerült összegyűjtenie a szükséges számú támogatót, így mindannyian indulhatnak az előválasztáson.

„Ezek az ívek 33 565 aláírást tartalmaznak a számításaink szerint. Ezzel a mennyiséggel a Mindenki Magyarországa Mozgalom a harmadik legtöbb aláírást leadó szervezet az előválasztáson, amellyel alig maradunk el az első két párttól” – jelentette be Márki-Zay Péter az országos előválasztási bizottság épülete előtt hétfőn reggel.

Fantasztikus eredményt értünk el azzal, hogy két hét alatt több mint 33 ezer aláírást gyűjtöttünk össze. Ezzel országosan is megismételtük azt a csodát, amelyet 2018-ban és 2019-ben Hódmezővásárhelyen véghezvittünk, ahol az összefogásnak köszönhetően a fideszes kétharmadból ellenzéki kétharmadot csináltunk. Most is a valódi változást akaró választók támogattak aláírásukkal, azok az emberek, akik szerint független civilek nélkül nincs demokrácia, és akiknek elegük van a lopásból és a megosztottságból – tette hozzá a miniszterelnök-jelölt.

„Végtelen hálával tartozom annak a mintegy ezer embernek, akik aktívan részt vettek az aláírások összegyűjtésében. A Mindenki Magyarországa Mozgalom aktivistái országszerte 150 helyszínen gyűjtöttek aláírásokat. Én magam is harminc településen jártam az elmúlt két hétben, de még ma reggel is voltak olyanok, akik adtak le nekünk kitöltött íveket” – hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

Orbán sorsa az előválasztás tétje

Márki-Zay Péter kiemelte: arra kéri az őt aláírásukkal támogatókat, hogy szavazzanak rá a szeptember 18-án kezdődő előválasztáson és vigyenek magukkal még több olyan embert, akik készek a valódi változásra. Csak a magas részvétellel védekezhetünk az ellen, hogy a Fidesz manipulálja a szavazást, és csak így lehet garantálni, hogy minden körzetben az a jelölt nyerjen, aki valóban képes leváltani a helyi fideszest. Országos szinten pedig arra a miniszterelnök-jelöltre kell szavazni, aki a legtöbb új választót tudja mozgósítani az ellenzék számára, és így a legnagyobb eséllyel tudja legyőzni Orbán Viktort. A 2022-es országgyűlési választások most, 2021-ben dőlnek el.

Az előválasztási szabályok szerint az országgyűlési képviselőjelölteknek legalább 400, a miniszterelnök-jelölteknek legalább 20 ezer aláírást kellett összegyűjteniük hétfőig. Az előválasztások első fordulóját szeptember 18-26. között rendezik meg.

26 pártfüggetlen MMM-es jelölt indul az előválasztáson

A Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben országszerte 26 pártoktól független jelölt indul az előválasztáson. Habár ők mindannyian civil jelöltek, a pártok által meghozott szabályok szerint valamelyik frakciót meg kellett jelölniük „befogadó szervezetként”, hogy indulni tudjanak. A pártalkuk miatt két független jelölt, Popovics Judit Tatán és Simon Gábor Pécsen nem tudott elindulni az előválasztáson. A Mindenki Magyarországa Mozgalom a fennmaradó választási körzetekben pártjelölteket támogat az előválasztáson.

“A sajtóban gyakran a civil jelöltek neve mellett a rájuk kényszerített frakció szerepel, miközben ők fontosnak tartják pártoktól való függetlenségüket és a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz való tartozásukat. Az ‘összepártozás’ árthat a jelöltek megítélésének és jelentősen ronthatja választási esélyeiket 2022-ben – ezzel akadályozva a kormányváltást” – mondta Márki-Zay Péter.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltjei:

– Alpár György – Baranya megyei 4. OEVK – Szigetvár és környéke
– Balla Jenő – Győr-Moson-Sopron megyei 2. OEVK – Győr és környéke
– Bana Tibor – Vas megyei 3. OEVK – Körmend és környéke
– dr. Bélteki Béla – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 6. OEVK – Nagykálló, Nyírbátor és környéke
– ifj. Bogdán János – Fejér megyei 3. OEVK – Bicske és környéke
– dr. Bozsolik Róbert – Tolna megyei 1. OEVK – Szekszárd és környéke
– Erdei Sándor – Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 5. OEVK – Sátoraljaújhely és környéke
-Föőr Gábor – Zala megyei 1. OEVK – Zalaegerszeg és környéke
– Fricsovszky-Tóth Péter – Pest megyei 7. OEVK – Vecsés és környéke
– Gajdos Attila – Békés megyei 2. OEVK – Békés és környéke
– Gottlóz Tibor – Fejér megyei 5. OEVK – Sárbogárd és környéke
– Gyenes Szilárd – Nógrád megyei 2. OEVK – Balassagyarmat és környéke
– Hegedűs Péter – Hajdú-Bihar megyei 6. OEVK – Hajdúböszörmény és környéke
– Horváth Ákos – Somogy megyei 1. OEVK – Kaposvár és környéke
– Inotay Gergely – Pest megyei 4. OEVK – Vác és környéke
– dr. Kiss Krisztián – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 2. OEVK – Nyíregyháza és környéke
– Kóder György – Pest megyei 3. OEVK – Szentendre
– dr. Márki-Zay Péter – Csongrád -Csanád megyei 4. OEVK – Hódmezővásárhely és környéke
– Mészáros Gábor – Csongrád -Csanád megyei 3. OEVK – Szentes és környéke
– Molnár Tibor – Zala megyei 2. OEVK – Keszthely és környéke
– Nagy János – Pest megyei 8. OEVK – Szigetszentmiklós és környéke
– Preininger Rozália – Bács-Kiskun megyei 6. OEVK – Baja és környéke
– dr. Sápi Mónika – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 4. OEVK – Vásárosnamény és környéke
– Tóth Szabolcs – Csongrád-Csanád megyei 2. OEVK – Szeged és környéke
– Üveges Gábor – Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 4. OEVK – Kazincbarcika
– Vajda Zoltán – Budapesti 13. OEVK – XVI. kerület

Márki-Zay Péter hétfői bejelentése az alábbi linken érhető el: