Bemutatkozás

Márki-Zay Péter- Szakember, polgármester

Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító-elnöke és miniszterelnök-jelöltje.

1972-ben, egy hódmezővásárhelyi konzervatív, értelmiségi családba született, ahol szigorú gyermeknevelési elvek mentén nőtt fel. Szüleit mai Édesapámnak és Édesanyámnak szólítja és magázza őket.

A budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán marketing, a Corvinus Egyetem Közgazdasági Karán mesterszakot végzett. A Szegedi Tudományegyetemen történész, a Budapesti Műszaki Főiskolán villamosmérnöki diplomát szerzett. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen gazdaságtörténetet hallgatott, doktori és PhD fokozatot kapott.

1996 és 2004 között közgazdász és marketingmenedzseri pozíciókban dolgozott, majd családjával 2004-ben Kanadába költözött. Egy telefontársaság értékesítője, majd egy autóalkatrész-kereskedő cég marketingese lett. Két és fél év után az Egyesült Államokban telepedtek le, ahol a cég alkalmazásában maradt. Ötévnyi külföldi tartózkodás után, 2009-ben tértek vissza Hódmezővásárhelyre. A szegedi áramszolgáltatónál stratégiai tervezéssel, később az ügyfélszolgálat vezetésével bízták meg, majd egy szentesi cég marketing és belföldi logisztikai vezetője lett; a Szegedi Tudományegyetemen nonprofit és üzleti marketing tárgyakat oktatott.

Márki-Zay Péter angolul, franciául, németül felsőfokon, spanyol és orosz nyelven társalgási szinten beszél.

Feleségével, Vincze Felíciával a vásárhelyi gimnáziumi évek alatt ismerkedett meg, 1994-ben kötöttek házasságot, hét gyermekük született.

Nagycsaládos életükben fontos érték a vallás, mindazon nevelési elvek, amelyeket szüleiktől tanultak, különösen a tiszteletadás kevésbé a szigorú elvek.

Huszonkétéves hazai és külföldi munkatapasztalattal és vezetői múlttal 2017 őszén helyi civilek felkérésére jelöltette magát az időközi polgármesteri választáson, amelyet követően munkahelyéről váratlanul elbocsátották. Azért indult el 2018-ban az időközi polgármesterválasztáson Hódmezővásárhelyen, mert tudta: a tömegek némasága nem az egyetértők hallgatása, hanem a megfélemlítettség csendje. Bár sokan esélytelennek tartották, a többség mögé állt. Ellenzéki pártok, civilek és azok a vásárhelyi emberek, akik mertek hinni a változásban, és tettek is érte. Aztán ugyanezt a fölényes sikert 2019-ben is megismételte, a győzelem földindulásszerű volt.

Ismerje meg Márki-Zay Péter családi hátterét, gyermekeivel és feleségével való kapcsolatát nyilvánosan eddig még sosem látott fotókkal a Családinetnek adott interjúból:

https://www.csaladinet.hu/hirek/szabadido/hirek_erdekessegek/31229/marki-zay_peter_az_apa/

Nézze meg Ön is, mit válaszolt Márki-Zay Péter az internetet leginkább foglalkoztató kérdésekre!