Bemutatkozás


MÁRKI-ZAY PÉTER – SZAKEMBER, POLGÁRMESTER, MINISZTERELNÖK-JELÖLTMárki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító-elnöke és miniszterelnök-jelöltje.

1972-ben, egy hódmezővásárhelyi konzervatív, értelmiségi családba született. A budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán marketing, a Corvinus Egyetem Közgazdasági Karán mesterszakot végzett. A Szegedi Tudományegyetemen történész, a Budapesti Műszaki Főiskolán villamosmérnöki diplomát szerzett. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen gazdaságtörténetet hallgatott, doktori és PhD fokozatot kapott.

1996 és 2004 között közgazdász és marketingmenedzseri pozíciókban dolgozott, majd családjával 2004-ben Kanadába költözött. Egy telefontársaság értékesítője, majd egy autóalkatrész-kereskedő cég marketingese lett. Két és fél év után az Egyesült Államokban telepedtek le, ahol a cég alkalmazásában maradt. Ötévnyi külföldi tartózkodás után, 2009-ben tértek vissza Hódmezővásárhelyre. A szegedi áramszolgáltatónál stratégiai tervezéssel, később az ügyfélszolgálat vezetésével bízták meg, majd egy szentesi cég marketing és belföldi logisztikai vezetője lett; a Szegedi Tudományegyetemen nonprofit és üzleti marketing tárgyakat oktatott.

2017 őszén helyi civilek felkérésére jelöltette magát az időközi polgármesteri választáson, amelyet követően munkahelyéről váratlanul elbocsátották. Hatalmi ellenszélben 2018 februárjában, majd 2019 októberében is megválasztották szülővárosa polgármesterévé.

Márki-Zay Péter angolul, franciául, németül felsőfokon, spanyol és orosz nyelven társalgási szinten beszél.

Feleségével, Vincze Felíciával a vásárhelyi gimnáziumi évek alatt ismerkedett meg, 1994-ben kötöttek házasságot, hét gyermekük született.