KUKÁBA KELL DOBNI AZ ILLEGITIM ALAPTÖRVÉNYT

A kormányváltás utáni első napon kukába kell dobni a Szájer-féle alaptörvényt – mondta Márki-Zay Péter szerda este Budapesten. Az Alkotmány 2022 című konferencián a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje hangsúlyozta: széles társadalmi konszenzuson nyugvó, népszavazás által szentesített alkotmányra van szükség, különben akár néhány héten belül visszatérhet a Fidesz a kormányváltás után. A konferencián részt vett Vörös Imre volt alkotmánybíró, Róna Péter jogász-közgazdász és Fleck Zoltán jogász-szociológus.

A kormányváltás utáni első napon ki kell mondani, hogy ez az alaptörvény kuka. Ezzel párhuzamosan le kell váltani azokat az embereket, akik hatalomban tartják a Fideszt. Az új alkotmány attól lesz legitim, hogy – a kormánypárti többség mértékétől függetlenül – széleskörű társadalmi konszenzuson alapul, és népszavazás szentesíti majd a dokumentumot – mondta Márki-Zay Péter. A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje hozzátette: hazánkban is olyan alkotmányra van szükség, amely csak népszavazással módosítható.

Orbán Viktor és a Fidesz puccsot követett el, amikor minden hatalmat igyekezett kisajátítani az országban. A Fidesz mást sem tett az elmúlt 11 évben, minthogy felkészüljön egy választási vereségre. Ezt szolgálják életfogytig kinevezett egyetemi kuratóriumok, a pártkatonákból álló médiatanács és a legfőbb ügyész – tette hozzá.

Róna Péter: megfelelő alkotmány nélkül lemorzsolódik Magyarország

A konferencián Róna Péter egyetértett abban, hogy a jelenlegi alaptörvény a kukába való, megsemmisítése helyett azonban egy olyan új alkotmányt kell elfogadni, amely felülírná ezt a dokumentumot.

A jogász-közgazdász kiemelte: nagy különbség van egy országgyűlés által meghozott törvény és egy alkotmány között. Az országgyűlés által meghozott törvény a társadalom működését szabályozza. Egy alkotmány nem ezzel foglalkozik, hanem azzal, hogy egy hatalom mikor legitim. Az alkotmány a társadalom által a hatalomnak adott megbízás, amelyben a társadalom rögzíti a hatalom gyakorlásának részleteit. A jelenlegi alaptörvény nem erről szól. A hatalom korlátozásai nem szerepelnek ebben a törvényben – hangsúlyozta.

Egy megfelelő alkotmány nélkül nem fog az ország egyről a kettőre jutni – mondta Róna Péter

Vörös Imre: tehénlepény szilárdságú az alaptörvény

Az alaptörvény kilencszer lett módosítva – gránitszilárdságú helyett ez tehénlepény szilárdságú – mondta Vörös Imre jogtudós, volt alkotmányjogász.

A Szájer-féle alaptörvénynek olyan súlyos belső ellentmondásai vannak, amelyek nem egy demokratikus jogállamra lettek szabva. Például az emberi méltóság és a hajléktalanság büntethetősége egyaránt szerepel benne. Egy másik példa a költségvetési tanács döntéseinek következtében feloszlatható az országgyűlés – mondta.

Vörös Imre kiemelte: egy olyan rendszer, amely a kizárólagos hatalomgyakorlást helyezi középpontba, alkotmányellenes.

Fleck Zoltán: nem szabad félni a hatalomtól

A Fidesz a társadalom véleményétől úgy fél, mint a tűztől. Az alaptörvényt sem merték népszavazásra bocsátani – mondta Fleck Zoltán jogász-szociológus.
A hatalom záróköve az alaptörvény, ha ezt valaki kikezdi, akkor a jelenlegi hatalom gyakorlói büntethetővé válnak. Ha viszont az alaptörvény marad, akkor a NER meg tud buktatni egy új kormányt, akár egy hónapon belül is. Épp ezért szinte az egész dokumentumot át kell írni, hiszen nagyon sok olyan pont van a mostani alaptörvényben, amivel megakadályozható az új kormány munkája – hangsúlyozta Fleck Zoltán