Márki-Zay Péter: a diktatúra, a gyűlölet, a korrupció ellen lázadunk


A diktatúra, a gyűlölet és a korrupció ellen lázadunk, és a szeretet és a béke erejében hiszünk – mondta Márki-Zay Péter csütörtökön Brüsszelben tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiemelte: az ellenzéki összefogásban mindenki fontosnak tartja a demokráciát, a jogállamiságot, a piacgazdaságot és az európai integrációt. Márki-Zay Péter csütörtökön találkozott Věra Jourová uniós biztossal is.

Az ellenzéki összefogás tagjai az esetleges különbségek ellenére nagyon hasonlóan látják Magyarország jövőjét. Mindannyian fontosnak tartjuk a demokráciát, a jogállamiságot, a piacgazdaságot és az európai integrációt. A diktatúra, a gyűlölet és a korrupció ellen lázadunk. Abban hiszünk, hogy a szeretet és a béke útjára kell térnünk. A gyűlöletet ugyanis csak szeretettel lehet legyőzni – mondta Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt a nemzetközi sajtótájékoztatón.

A magyarok nyolcvan százaléka támogatja az Európai Uniót, annak ellenére, hogy ez ellentétes Orbán szándékaival. Mi magyarok otthon érezzük magunkat Európában, de attól tartunk, hogy Orbán kivezetné Magyarországot az Unióból – hangsúlyozta.

Európa problémáira az erősebb integráció a válasz. Így például szigorúbb ellenőrzést kell bevezetni az unió külső határain. Ennek európai prioritásnak kell lennie, és nem szabad az Orbán-kormányra bízni ezt. Orbán Viktor ugyanis komoly biztonsági kockázatot jelent Európa számára: erre példa a nemzetközi körözés alatt álló Nikola Gruevszki, akit a schengeni határon keresztül Magyarországra csempésztek és itt bújtatnak. A letelepedési kötvényprogramban is egyebek mellett orosz bűnözőket és iszlamista terroristákat telepített be Magyarországra Rogán Antal baráti köre – mondta Márki-Zay Péter.

Nagyon nehéz lesz legyőzni a Fideszt a saját rendszerükben, mert úgy építették fel ezt, hogy Orbán elmozdíthatatlan legyen. Annak ellenére azonban, hogy szinte lehetetlen legyőzni Orbánt, az elmúlt egy évtizedben most van a legnagyobb esélyünk, hogy ezt megtegyük. Végre elértük, hogy a bal és jobboldali pártok is összefogjanak – ez pedig egy szükséges, de nem elégséges feltétele a győzelemnek. Szükségünk van még arra, hogy hiteles alternatívát mutassunk fel, legyen egy jó programunk és természetesen egy sikeres kampányunk – tette hozzá a miniszterelnök-jelölt.

Věra Jourovával is találkozott Márki-Zay Péter

A brüsszeli látogatása keretében Márki-Zay Péter csütörtökön találkozott Věra Jourovával, az Európai Bizottság alelnökével, az európai értékekért és átláthatóságért felelős biztosával.

A két politikus egyetértett abban, hogy uniós forrásokat a magyar nemzet jólétének biztosítására és nem az Orbán-család gazdagodására kell fordítani. A fejlesztési pénzek az állampolgárokat kell szolgálják és ne a fideszes bűnözőket.

Két nap, húsz találkozó

Márki-Zay Péter kétnapos brüsszeli látogatása során mintegy húsz találkozóra került sor, köztük hat európai biztossal és négy pártcsalád vezetőjével.

A látogatás részeként hétfő este a brüsszeli magyar közösség részvételével tartott fórumot Márki-Zay Péter. Szerdán és csütörtökön többek között találkozott Věra Jourovával, az európai értékekért és átláthatóságért felelős biztossal, Dobrev Klárával, az Európai Parlament alelnökével és Manfred Weberrel, az Európai Néppárt vezetőjével.