Márki-Zay Péter: hűséges tagjai leszünk az Európai Uniónak

Hűséges tagjai leszünk az Európai Uniónak és a NATO-nak, nem árulói. Ennek érdekében felszámoljuk a korrupciót, csatlakozunk az eurózónához és kiutasítjuk a Fidesz által betelepített bűnöző migránsokat – mondta Márki-Zay Péter szerdán Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt hozzátette: az uniós forrásokat a magyar nemzet jólétének biztosítására és nem az Orbán-család gazdagodására kell fordítani.

Az az érdekünk, hogy az európai értékekhez, a nyugat-európai keresztény kultúrához tartozzon Magyarország, és ennek a szövetségnek ugyanúgy hűséges tagjai legyünk, mint a NATO-nak – és ne árulói. Annak érdekében, hogy Magyarország az Európai Unió hűséges tagja maradjon szembe fogunk nézni a bűnözéssel, felszámoljuk a korrupciót, csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, fejlesztjük a gazdaságot, rendezzük a szegények helyzetét, bevezetjük az eurót, és kiutasítjuk a Fidesz által betelepített bűnöző migránsokat – mondta Márki-Zay Péter szerdán Brüsszelben Ujhelyi István európai parlamenti képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt hangsúlyozta: fontos, hogy az EU sokkal körültekintőbben folyósítsa az európai uniós forrásokat, ezeket a pénzeket ugyanis a magyar állampolgárok jólétének biztosítására, nem pedig az Orbán-család és a fideszes bűnözők gazdagodására kell fordítani.

Az ellenzék azt szeretné, ha Magyarország megfelelne a jogállamiság kritériumainak és leginkább megfelelne annak, hogy a rezsim nem lopja el az európai adófizetők pénzét. Ilyen értelemben egyetértünk abban, hogy az Európai Unió százszor is megfontolja, hogy mire és milyen feltételekkel ad támogatást és gondoskodik arról, hogy ennek a pénznek a minél nagyobb része eljusson a magyar adófizetőkhöz is – tette hozzá.

Az Európai Néppárt vezetőjével is tárgyalt Márki-Zay Péter

A szerdai sajtótájékoztatót követően Manfred Weberrel, az Európai Néppárt vezetőjével tárgyalt Márki-Zay Péter.

A két politikus egyetértett abban is, hogy újjá kell építeni a demokráciát Magyarországon. Emellett tárgyaltak még a migrációról, az adópolitikáról és a civil szervezetek társadalmi szerepének fontosságáról is.

Két nap, húsz találkozó

Márki-Zay Péter kétnapos brüsszeli látogatása során húsz találkozóra kerül sor, köztük hat európai biztossal és négy pártcsalád vezetőjével.

A látogatás részeként hétfő este a brüsszeli magyar közösség részvételével tartott fórumot Márki-Zay Péter. Szerdán és csütörtökön többek között találkozik Věra Jourovával, az európai értékekért és átláthatóságért felelős biztossal, valamint Dobrev Klárával, az Európai Parlament alelnökével is.