MÁRKI-ZAY PÉTER: AZ EU ÉS A NATO A GARANCIA A BÉKÉRE!

Az Európai Unió és a NATO a garancia a békére, amikor 200 kilométerre a magyar határoktól bombák hullanak, amikor egy új Szovjetuniót akar felépíteni Putyin – mondta Márki-Zay Péter Magyarország miniszterelnök-jelöltje csütörtökön este Budapesten. Az orosz nagykövetség előtt megtartott tüntetést az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás szervezte.

Háború van Európában. Határainktól 200 kilométerre bombák hullanak és emberek halnak meg. Ez nem egy katonai konfliktus, ez nem egy polgárháború, ez nem egy fegyveres viszály: ez egy világrend megrendülése – mondta Márki-Zay Péter. Hangsúlyozta: azért vagyunk ma este itt, mert mindannyian békét szeretnénk. Azt szeretnénk, hogy az édesanyák ne veszítsék el a gyermekeiket. Békét akarunk!

Magyarország történelmében oly sokszor álltunk a rossz oldalra. Olyan sokszor megtapasztaltuk már, hogy vezetőink hibás politikája miatt tragédiába torkollott nemzetünk történelme – tette hozzá Márki-Zay Péter.

Most eljött az a pillanat, amikor nem várhatunk az április 3-i kormányváltásig. Követeljük, hogy Orbán Viktor fejezze be a hintapolitikát, és foglaljon állást egyértelműen Magyarország Európai Uniós és NATO elkötelezettsége mellett. Követeljük, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Unió szankcióhoz. Követeljük, hogy Orbán Viktor haladéktalanul függessze fel Paks 2 engedélyeztetési eljárását. Követeljük az orosz kémbank, a Nemzetközi Beruházási Bank kitiltását Magyarországról. Követeljük, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter azonnal adja vissza azt a kitüntetést, amelyet az orosz érdekek szolgálatáért kapott Szergej Lavrovtól – hangsúlyozta.

Magyarország nem a kipcsakok földje. A mi szövetségesünk nem a kommunista Kína, az iszlamista Erdogan és az agresszor Putyin. Magyarország helye Szent István óta a keresztény gyökerű Nyugat-Európában van – a Nyugat a szövetségesünk – mondta Magyarország miniszterelnök-jelöltje.

A beszédét imával zárta Márki-Zay Péter.

A tömeg a beszéd közben egyebek mellett azt skandálta, hogy Békét akarunk!, Ruszkik haza! és Európa!