Márki-Zay Péter: tömegigény van az elszámoltatásra

Az emberek nyolcvan százaléka támogatja az elszámoltatást, mert nem akar egy következmények nélküli országban élni – mondta Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje az Elszámoltatás 2022 című konferencián Budapesten. A szerdai beszélgetésen részt vett többek között Bárándy Péter volt igazságügy miniszter, Keller László volt közpénzügyi államtitkár, valamint Horváth András zuglói aktivista, a NAV egykori munkatársa is, valamint Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere is.

Az emberek nyolcvan százaléka támogatja az elszámoltatást, mert nem akar egy következmények nélküli országban élni. Ha nincs elszámoltatás, akkor nem lesz jogállam. Mi nem kisbűnözőket akarunk a nagybűnözők helyett, mi a lopást akarjuk megszüntetni. Mi egy tiszta, átlátható, tisztességes országot akarunk. Enélkül nem lesz gazdasági fejlődés sem – mondta Márki-Zay Péter.

Márki-Zay Péter kiemelte: a korrupciós ügyek felderítése napjainkban is eljut egy bizonyos szintig. Az akták tehát megvannak. Az ügyészekben is megvan a szándék, hogy a politikai akarat megváltozása esetén tovább vigyék ezeket az ügyeket. A cél, hogy a főbűnösök kerüljenek rács mögé akár vádalkuk segítségével.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje kiemelte: 2010-ben és 2002-ben sem volt elszámoltatás a kormányváltások után. Ha valaki a saját pártja által vezetett önkormányzatokban nem csinált elszámoltatást, akkor kormányon sem fogja ezt megtenni. Ha valaki úgy gondolja, hogy Tóth Csabát érdemes támogatni Hadházy Ákossal szemben, akkor kétségek merülnek fel, hogy akar-e elszámoltatást. Szlogen szintjén szeretnének elszámoltatni az ellenzéki pártok, de tettek szintjén valószínűleg nem. Az ellenzéki pártokat ezért “bele kell zsarolnunk” abba, hogy legyen elszámoltatás. Elszámoltatás hiányában Orbán akár két éven belül visszatér a hatalomba – tette hozzá.

Bárándy: szigorú jogi bázist kell teremteni az elszámoltatáshoz

A kvázi elszámoltatáshoz szigorú jogi bázist kell teremteni. Csak akkor lehet szó valamilyen felelősségre vonásról, ha az elkövetés pillanatában az adott cselekmény feltehetően erkölcstelen volt. Az erkölcsbe súlyosan ütköző pénzszerzések általában a büntetőjogba is ütköznek – mondta Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter a Mindenki Magyarországa Mozgalom által szervezett konferencián
Különböző jogi utakat lehet követni, és rendkívül fontos, hogy a jogi utat kövessük, mert nem lehet határtalan rettegést kelteni. Világosan ki kell jelölni azt, hogy ki az, aki számíthat felelősségre vonásra, és ki nem – mutatott rá.

Keller: fel kell számolni a rendszert üzemeltető központot

A közvagyon megkárosítása több platformon zajlott az elmúlt tíz évben. 2002 előtt is kicsiben megvolt már ez a rendszer. A mostani szisztéma a korábbinál sokkal bonyolultabb, emiatt nagyon fontos, hogy felszámolja azt a láthatatlan központot az új kormány, amely ezt rendszert üzemelteti – mondta Keller László volt közpénzügyi államtitkár az Elszámoltatás 2022 konferencián.

Márki-Zay Péter az, aki a legelkötelezettebb miniszterelnök-jelölt, aki hajlandó a közélet tisztaságáért tenni – hangsúlyozta Keller László.

Horváth: NER-kollaboránsokkal nem lehet rendszerváltást csinálni

A 2019-es önkormányzati választásokat követően az ellenzéki vezetésű városokban, Hódmezővásárhelyen kívül nem nagyon indult meg az a feltáró munka, amely az elszámoltatáshoz vezethetett volna. Ez azért nagyon szomorú, mert ezekre a politikusokra lesz rábízva a parlamentben 2022-ben az elszámoltatás. A választóknak ezért nagyon vigyázniuk kell arra, hogy kire szavaznak, ha fontos számukra az elszámoltatás. Azokkal a politikusokkal, akik most is kollaborálnak a NER-rel, nem lehet rendszerváltást csinálni – mondta Horváth András zuglói aktivista, a NAV egykori munkatársa a kerekasztal-beszélgetésen.

Baranyi: a lopás törvényesítése a legnagyobb probléma

Baranyi Krisztina a IX. kerület polgármestere a Mindenki Magyarországa Mozgalom kerekasztal-beszélgetésén hangsúlyozta: az elmúlt tíz év legnagyobb problémája, hogy ha a Fidesz valamit el akart lopni, akkor arra alkotott egy törvényt, és onnan kezdve törvényesítették a lopást. A legnagyobb pénzeket jogilag tökéletesen „lepapírozva” lopták el – mutatott rá.