Az Európai Néppárt elnökével is tárgyal Márki-Zay Péter Varsóban

Az Európai Néppárt elnökével, Donald Tuskkal tárgyal Márki-Zay Péter kétnapos lengyelországi útján. Az egységes magyar ellenzék miniszterelnök-jelöltje találkozik a lengyel ellenzék egyik vezetőjével, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármesterrel is.

„Azért utazok Varsóba, hogy elmondjam lengyel barátainknak: a magyarok Európa-pártiak, erős Európai Unió mellett erős V4-es együttműködésben hiszünk. Azt is hangsúlyozni fogom, hogy a magyar nemzet nem, csak Orbán Viktor bérence Putyinnak és barátja Lukasenkának. Sokat tanulhatunk a gazdaságfejlesztésben és az oktatásban elért lengyel sikerekből is, hiszen ők ezekre fordították az uniós támogatások legnagyobb részét, nem pedig korrupció vezérelte, soha meg nem térülő látványberuházásokra, mint az Orbán-kormány” – mondta Márki-Zay Péter az indulás előtt.

Kétnapos lengyelországi látogatásán Márki-Zay Péter megbeszélést folytat Donald Tuskkal, az Európai Néppárt elnökével, aki 2019-ig az Európai Tanács elnöki tisztjét töltötte be, ezt megelőzően pedig Lengyelország miniszterelnöke volt.

Az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje tárgyal Rafal Trzaskowski varsói főpolgármesterrel, a Civil Platform tagjával is.

A kétnapos látogatás során Márki-Zay Péter találkozik Bogdan Klich szenátorral, volt honvédelmi miniszterrel, Radoslaw Sikorski európai parlamenti képviselővel, volt külügyminiszterrel, valamint Szymon Holowniával, aki civil jelöltként indult a 2020-as lengyel elnökválasztáson.

A miniszterelnök-jelölt részt vesz a Visegrad Insight találkozóján, ahol politikusokkal, diplomatákkal és újságírókkal találkozik.

Márki-Zay Péter azt követően utazik Varsóba, hogy november közepén Brüsszelben találkozott vezető uniós politikusokkal, köztük Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével, valamint november végén Pozsonyban megbeszélést folytatott Mikulás Dzurindával, az Európai Néppárt pártalapítványának vezetőjével, volt szlovák miniszterelnökkel.

A miniszterelnök-jelölt az elmúlt hetekben számos diplomatával is tárgyalásokat folytatott Budapesten és Hódmezővásárhelyen, köztük a brit nagykövettel és az amerikai ügyvivővel is.